'Illusie roept verbazing op';

uit 'Utrechts' Stadsblad 3 augustus 1999

UTRECHT- Een glazen bootje dobbert in een tot kijkdoos omgetoverd houten koffertje. Gekantelde spiegelwanden weerkaatsen de beeltenis van het bootje en creƫren ruimtelijkheid. 'Varen, varen deel 3' heet het ruimtelijk kunstwerk van Karen Ebert. Een fotoserie, waarin een vrouw in verschillende houdingen over elkaar afgedrukt is. 'De illusie' noemde kunstenaar Fons Spinhof dit werk.

'Illusie' is ook het thema van de zomertentoonstelling van Genootschap Kunstliefde, waar het werk hangt. Meer dan negentig kunstenaars van Kunstliefde, kunstenaarsvereniging Stok uit Den Bosch en Stadsgalerie Gouda, lieten zich inspirereren door het thema en leverderen twee werken in bij het kunstgenootschap. De tentoonstellingsruimte hangt nu propvol met 158 schilderijen, beelden, grafisch werk en keramiek. 'De deelname overtrof onze verwachtingen', zegt Tineke Brouwer, lid van de Commissie Zomertentoonstelling en kunstenares.

De opening van de zomertentoonstelling valt ieder jaar samen met het Maliebaanfestival. Dat is niet toevallig. Elf jaar geleden bedachten enkele organisatoren van het festival die ook lid waren van de kunstenaarsvereniging, dat het aardig zou zijn als het genootschap ook 's zomers open zou blijven. Ze bedachten een thema dat aansloot bij het Maliebaanfestival.

Tineke Brouwer, die ook exposeert op de zomertentoonstelling, maakte twee kleurrijke schilderijen waarin een hert centraal staat. 'Illusie is een heel open thema. Je ziet dan ook dat elke kunstenaar er een volstrekt andere betekenis aan geeft. Dit heeft een heel diverse tentoonstelling opgeleverd.' Voor Brouwer is schilderen op zich al een illusie. 'Niets wat je op doek zet is namelijk wat het lijkt. Een illusie roept verbazing en verwondering op.'

De zomertentoonstelling van Genootschap Kunstliefde aan de Nobelstraat 12a is tot en met 15 augustus te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur behalve op maandag. De toegang is gratis. De geƫxposeerde werken zijn te koop.

Door Pauline Aarts. Stadsblad Utrecht - 3 augustus 1999

Foto: Pauline Aarts - (klik om te vergroten)